Het laatste nieuws
Keuringen, foto's, veulens,...
04-08-2015

Landor

Zoals u wellicht reeds heeft vernomen, is de voorbije maanden een rechtszaak ontstaan omtrent de hengst Landor van de Boterhoeve, in eigendom van Arno Aarnoutse en voor het tweede jaar op rij op ons station ter dekking.

Nadat Landor op 24 januari 2015 kampioen werd tijdens de Centrale Keuring van de KVTH werd - zoals het reglement het wil - een bloedstaal afgenomen voor onderzoek. Uit de uitslag van dit onderzoek bleek dat Landor positief was getest op "ongeoorloofde middelen"; op 13 februari 2015 werd Dhr. Aarnoutse van dit resultaat op de hoogte gebracht door de KVTH. De positieve test bleek om een minimale hoeveelheid Phenylbutazon (ontstekingsremmend/pijnstillend effect) en Oxyphenbutazon te gaan. Diezelfde dag werd door onze dierenarts een bloedstaal naar het lab gestuurd voor onderzoek; dit resultaat was op alle vlakken negatief.
Wijzelf en eigenaar Aarnoutse ontkennen ten stelligste dat voor of op de dag van de keuring door ons eender welk verdovend of oppeppend middel werd toegediend of dat hiertoe opdracht werd gegeven.

KVTH heeft geen protocol omtrent dopingcontrole. Bij andere stamboeken en alle (inter)nationale sportfederaties luidt dit samengevat: het paard wordt meteen na de keuring in een afgesloten box geplaatst, er wordt op correcte wijze - zijnde met nieuwe handschoenen en nieuw verpakt/steriel materiaal - in het bijzijn van (een vertegenwoordiger van) de eigenaar en een afgevaardigde van de vereniging, door de aangestelde dierenarts bloed afgenomen. Er dient (minstens) een A- en B-staal te zijn. De stalen moeten verzegeld worden wat door de eigenaar en dierenarts dient verklaard te worden. Dit om de belangen van àlle betrokken partijen te vrijwaren.
* Er bleek geen B-staal voorhanden.
* De dierenarts droeg geen handschoenen.
* De eigenaar (of vertegenwoordiger) was niet aanwezig bij de bloedafname.
* Het bloedstaal werd niet verzegeld noch klaargemaakt voor verzending in het bijzijn van de eigenaar (of vertegenwoordiger).
Er is wat ons betreft geen duidelijkheid wat er voorafgaande de bloedafname met het materiaal of erna met het bloedstaal is gebeurd. Het niet kunnen onderzoeken van een B-staal ontnam ons bovendien de mogelijkheid om dat tegendeel te bewijzen.

Het belang van goedkeuring voor een hengst hoeft niet uitgelegd te worden. Wat een kampioenstitel met zich meebrengt nog minder. Landor werd op de dag van de keuring door de jury omschreven als "Zeer aansprekende hengst, prachtig in model, mooie hals, mooie schouder, heel beste voorbenen, mooi aangesloten in het middenstuk, sterke lendenen, mooi lang kruis, spronggewricht voldoende van kwaliteit, hengst heeft beste voeten, hij stapt goed met heel veel kracht vanuit de achterhand, de draf is buitengewoon spectaculair, gewoon geweldig". Eén blik op de foto's van Landor in zwevende draf kunnen dat ook bevestigen. De stelling in de conclusie van antwoord van de KVTH - we citeren: "Het was een dubbeltje op zijn kant of het paard wederom zou worden goedgekeurd" - doet bij ons de vraag rijzen hoe erg het gesteld is met de kwaliteit van de goedgekeurde hengsten....als zelfs de kampioen blijkbaar maar met de hakken over de sloot kon goedgekeurd worden?!?

Wij zijn absolute voorstanders van eerlijke keuringen, zonder gebruik van invloedhebbende middelen of wat dan ook. Wij betreuren echter de opgelegde maatregelen die deze hengst volledig veroordelen en zijn (beloftevolle!) toekomst volledig hebben vergooid... de vraag is wie daar baat bij heeft? De hengst? De fokkers? De KVTH? De fokkerij? In deze zaak zijn naar onze mening enkel verliezers, en de grootste verliezer is het Nederlands Trekpaard.

Als kleine troost zijn wij bijzonder tevreden over de kwaliteit die de eerste jaargang veulens van Landor blijkt te hebben en bedanken we alle fokkers die het vertrouwen in deze hengst - en in ons allen - zijn blijven behouden en hem opnieuw kozen voor hun merries. Ondanks alles.
Dàt bevestigt de kwaliteit van deze hengst, onze kampioen Landor. Het zijn tenslotte de fokkers die moeten fokken, en die zo moeten zorgen voor het kwalitatief voortbestaan van het Trekpaard, en die daarvoor vooral hun eigen keuzes maken.

Willem & Ilona Bal
Arno & Renata Aarnoutse


Foto's